Motor Rijbewijs
Motorrijden is iets unieks en aparts. Je moet het gedaan hebben om erover mee te praten. Je hoort het alle motorrijders om je heen dan ook zeggen. Het is ook zo leuk om te doen, lekker toeren als het mooi weer is. Heerlijk uitwaaien tijdens vakantieritten in de bergen, een unieke ervaring. Of gebruik maken van de motor als je naar je werk moet om zo de files te ontwijken! Kortom, je motorrijbewijs in bezit hebben kent een hoop leuke voordelen.
Locaties van de motorrijlessen en de examens
In het begin van de motoropleiding leer je op een groot terrein op een veilige manier de motorfiets onder controle te krijgen door het oefenen van de bijzondere verrichtingen (aantal 12). Heb je de bijzondere verrichtingen onder de knie dan zal je eerste examen AVB worden afgenomen. Na geslaagd te zijn en dus voldoende beheersing van de motorfiets ga je zelfstandig de weg op. We werken dan toe naar het volgende examen AVD (verkeersdeelneming).
Let op : wij geven alleen rijles voor het A rijbewijs. Zie in onderstaand de bijzonderheden en eisen in de verschillende categorieën. Je dient zelf te zorgen voor (helm, motorjas en handschoenen). Trek stevige schoenen aan, voor je eigen veiligheid. Het liefst tot boven de enkels.
Theoriecertificaat
Deze moet in het bezit zijn voor het examen AVD, (verkeersdeelneming). Heb je nog geen autorijbewijs dan moet je dit certificaat al hebben voor je gaat beginnen met motorrijlessen. Je mag vanaf 17 jaar theorie examen doen. Het certificaat is 1,5 jaar geldig.
Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen:
– voor de lichte motor (A1)
– de middelzware motor (A2)
– en de zware motor (A)
A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.
Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:
• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.
Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:
• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2
A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.
Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.
Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
• Motor van de categorie A
Geldigheidsduur theorie en AVB
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.
Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.
Het getrapte systeem
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs
Proefles!
Het doel van de proefles is vast te stellen wat voor type leerling je bent, zodat de instructeur je een advies kan geven over het vervolg van je motoropleiding. tevens een uitstekende manier om kennis te maken met de rijschool en je instructeur.
Na de proefles zit je nog nergens aan vast, je kunt nog makkelijk besluiten toch voor een andere motorrijschool te kiezen als de proefles niet goed bevalt.
Neem contact op via de mail of telefonisch zodat er zo spoedig mogelijk een afspraak gemaakt kan worden voor de proefles. Kosten voor de proefles zijn €40.00